Drevne vještine se prenose s koljena na koljeno. Unuci se muvaju oko djeda dok on popravlja kosilicu u garaži pa usput nauče čemu služi odvijač ili kako ga dida zove “šarafciger”. Baka radi u vrtu i eto za njom i njenih dragih unuka koji su htjeli ne htjeli naučili kako se koristi štihača. A što će biti s nama koji ne znamo te narodne vještine? I mi ćemo jednog dana biti bake i djedovi pa moramo i mi nešto naučiti naše unuke. Možda ne znamo kako popraviti bojler ili kako posaditi matovilac, ali zato posjedujemo neke nove i moderne vještine.

 

 

1. KAKO UBOSTI USB STICK?

Najbitnija stvar kod ovoga je da pogledaš na otvoru sticka koji dio je prazan, a koji pun. Zatim na svom računalu pogledaj koji dio otvora za USB je prazan, a koji pun. I onda puno na prazno, prazno na puno. Ako to ne uspije, onda napravi ovako. Prvo ga gurni na jednu stranu. Najvjerojatnije ti neće ući. Zatim ga okreni pa gurni na drugu stranu. Ni tad neće ući. Sad ga opet okreni na onu početnu stranu i tad će ti sigurno ući. Nema veze što ti prvi put na isti taj način nije uspjelo, sad hoće jer eto to je očito USB logika.

2. ISKLJUČI PA UKLJUČI

Zamisli samo unuka kako traži tvoju pomoć kad mu se “smrzne” telefon. Ti mu mirno reci : “Samo ga isključi pa uključi i uskoro ćeš opet moći igrati Candy Crush.” (Kako je ta igrica i u dalekoj budućnosti još uvijek popularna, to nitko ne zna.)

Zamisli malu unuku kako ti trči i plače da se srušila internet veza dok je ona gledala omiljeni crtić na Youtubeu. Što ćeš drugo napraviti nego joj pokazati ruter i reći da ga isključi pa uključi?

Zamisli svoje unuke kako se radosno natječu u video igrici i taman kad trebaju prijeći na idući nivo, nešto im zašteka. Oni te gledaju tužnim okicama i čekaju da riješiš stvar, a ti im samo kažeš da isključe pa uključe igraću konzolu i riješiš cijeli problem u trenu.

Ovaj savjet zlata vrijedi jer je primjenjiv gotovo na sve!

 

3. KAKO IZVADITI KARTICU IZ TELEFONA?

Koliko ti fali nešto malo i tanko u životu shvatiš tek kad trebaš izvaditi karticu iz mobitela, a ne možeš se sjetiti gdje si ostavio onu iglicu koja je došla u paketu. E, zamisli tu situaciju za 50 godina. Ti si djed kojem je unuk došao u goste i baš mu sad treba izvaditi karticu iz telefona, a on paničari jer nema tu iglicu. Ali sad djed stupa na scenu i predstavlja unuku iglu za šivanje.
“Vidiš, sinko. Dok se odjeća nije stvarala u 3D printerima (to je naša pretpostavka za budućnost), prije je svaka kuća imala iglu i konac. I redovno smo to držali u starim posudama za kekse, ali to je sad nebitno. Bitno je da lagano uzmeš iglu i onaj oštri tanji dio gurneš u rupicu na telefonu pa će ti on izbaciti karticu.”
Unuku si riješio problem, a usput si ga naučio i malo povijesti jer si mu pokazao “drevni” alat zvan šivaća igla.

 

4. ŠTO KAD NESTANE STRUJE?

 

Možda nismo električari, ali znamo što trebamo napraviti kad nestane struje.

Godina je 2058. Unuci su došli tebi i baki u goste zajedno sa svim svojim uređajima za video igre. Redom su krenuli uštekavati u struju Playstation, Xbox, Nintendo, laptop i tko zna kakve sve uređaje. I što će biti kad je toliko uređaja spojeno u isto vrijeme? Naravno da će iskočiti osigurač! Klinci će biti u šoku, neće znati što se događa ni zašto su sad skroz u mraku, a onda na scenu stupaš ti koji odlaziš do ploče s osiguračima, pronalaziš onaj koji je okrenut suprotno od ostalih i podigneš ga. I hop, eto čuda. Struja se vratila, više nema mraka, igrice su se ponovno upalile a za sve to si zaslužan ti. Ovaj “trik” i nije nešto puno, ali kad te unuci vide kako jednim dodirom donosiš svjetlo i struju, mislit će da si Zeus!

Ovo su bili neki naši primjeri, a ako ti imaš neki svoj primjer moderne vještine koju bi prenio na svoje unuke, slobodno ga ostavi u komentar na Facebooku.