Ako ćeš nešto gristi u početku 2017. godine, neka to ne bude tvoja savjest nego, recimo, tvoja čokolada. Donijeti veliku odluku poput ove da se odričeš slatkog je teško, a još teže držati je se i zato smo mi tu. Stiže par savjeta koji će ti pomoći da tu i tamo gricneš nešto slatko, ali da se ne osjećaš loše zbog toga.

 

PREKRŠI JEDNO, PREKRŠI SVE

Rekao si da ćeš prestati trpati slatko u sebe čim počne Nova godina, ali baš sad otvorene napolitanke na stolu žele imati natjecanje u buljenju s tobom. Boriš se protiv poriva, ali jednostavno ne ide, želiš te kekse, a savjest ti ne da mira. No, sjeti se kad je sat otkucao ponoć i otvorio vrata 2017. godini da je tvoja drugarica izvadila liker da nazdravite. Liker je bio čokoladni, čokolada je nešto slatko, a to znači da je pravilo da nećeš slatko u 2017. već prekršeno tako da ne vidimo potrebe da se suzdržavaš od slatkih napolitanki.

MA ŠTA JE DANAS UOPĆE ZDRAVO?

Palo je obećanje samom sebi : „Ovo će biti moja godina! Ljeto 2017. će biti ono na kojem ću i ja ponosno moći objavljivati fotke na Instagramu na kojima se vidim i ja, a ne samo lijepi krajolik.“
Želiš se držati tog obećanja, ali nailaziš na brojne prepreke. Pažljiv kakav jesi, točno provjeravaš što jedeš. Biraš zdravu hranu i čitaš deklaracije na proizvodima, a tamo šok za šokom. Sva ta navodno zdrava hrana u sebi sadrži i šećer i ugljikohidrate i masti i sol. Je li to normalno? Možda je tako u svim proizvodima pa ne možeš tu ništa? Možda ipak treba paziti i ne jesti to? Možda treba jesti samo domaću zdravu hranu? Ali kako kad si čuo da se glukoza iz voća u tijelu pretvara u masnoće? Joj joj joj!
Najbolje ti uzmi sebi jednu čokoladicu da se smiriš. U njoj bar znaš da imaš šećera, ona te nikad neće lagati za razliku od ove „zdrave hrane“.

CHEAT DAY

Došla je 2017. godina i što je tu je, odlučeno je da je gotovo sa slatkim s prvim danom nove godine i moraš se sad toga držati. No, kao znalac o vježbanju znaš da postoji cheat day kad možeš jesti što god hoćeš! I ti si sad nešto računaš. Ako prosječno u godini ima 52 sedmica, a smiješ imati jedan cheat day sedmično, to znači da u cijeloj godini smiješ imati 52 cheat daya. I tako dođeš do odluke da ćeš ta 52 dana za varanje iskoristiti odmah u 52 prva dana u godini, a dotad ćeš već biti psihički spreman da izbaciš slatko u potpunosti.

ŠOK ZA ORGANIZAM

Ovo je jedan od najboljih mehanizama za racionalizaciju kršenja dijete. Do maloprije si jeo slatko u velikim količinama na dnevnoj bazi, a sad bi odjednom naglo prestao. E, neće to tako ići. To je preveliki šok za tvoj organizam. Prvo smanji količinu slatkog kojeg si unosio pa umjesto jedne čokolade dnevno sad pojedi samo četiri reda. Za dvije sedmice smanji tu količinu na dva reda pa za još dvije sedmice smanji količinu na jedan red, a nakon još dvije sedmice počni kupovati čokolade od 300 grama. Tad ponovi ovaj proces ispočetka i nadaj se da ćeš jednog dana stvarno uspjeti s nula redova čokolade po danu.